En kort översikt över bygglov för altaner

Om du funderar på att bygga en terrass i din villa är det troligt att du behöver bygglov. Allt beror på hur du vill bygga den och var din fastighet är belägen. Byggnadsnämnden i din kommun avgör om det du vill bygga kräver bygglov eller inte. Här är en kort översikt över vad du behöver veta.

Vad är bygglov?

Bygglov är processen att söka godkännande från de lokala myndigheterna för byggnadsarbeten på din fastighet. Om du planerar att göra några ändringar i din fastighet som kan påverka t.ex. dess utseende, funktion eller till och med strukturens övergripande stabilitet, måste du få bygglov innan du går vidare.

Behöver jag bygglov för min altan?

Det beror på. Ett vanligt trädäck som byggs på marknivå kräver vanligtvis inget bygglov. En terrass kan dock kräva bygglov om den anses vara en ny byggnad eller en tillbyggnad, eller om den väsentligt ändrar byggnadens yttre utseende. På senare år har det blivit populärt att sätta glasräcken på uteplatser för att få mer ljus och en modern stil – detta kräver oftast inget bygglov, utan allt hänger på hur högt över marken själv altangolvet ligger. Du kan köpa glasräcken för altan, balkong och inomhus på Glasbolaget.se.

Hur ansöker jag om bygglov?

Det första steget är att kontrollera med din lokala myndighet om det du vill bygga kräver bygglov. Om det gör det ska de kunna ge dig en lista över kraven och en ansökningsblankett. När du har fyllt i ansökningsblanketten och skickat in alla nödvändiga dokument (t.ex. höjdritningar eller situationsplaner) kommer kommunen att granska ditt förslag och fatta ett beslut inom åtta veckor

Slutsats

Det kan vara ett bra sätt att öka värdet på din villa – men bara om du gör det rätt. Det innebär att du måste bekanta dig med processen för byggnadstillstånd och se till att du lämnar in alla nödvändiga dokument innan du påbörjar något byggnadsarbete. Med lite förberedelser kan du vara på god väg att njuta av din drömaltan på nolltid!

En kort översikt över bygglov för altaner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen