Sommardäck: Vad du behöver veta om lagen och mönsterdjup

Det är sommar och det betyder semester, bilresor och mycket tid i solen! Men innan du ger dig ut på vägarna ska du se till att din bil också är redo för sommaren. En viktig sak att kontrollera är däckens mönsterdjup. I det här blogginlägget berättar vi allt du behöver veta om sommardäck i Sverige, inklusive vad lagen säger och vad som kan hända om dina däck inte uppfyller kraven.

Vad är sommardäck?

Sommardäck är utformade för att ge dig bästa möjliga grepp på torra och våta vägar. De är tillverkade av en mjukare gummiblandning än vinterdäck, vilket innebär att de slits snabbare. Men de har också bättre dragkraft och hantering, så de är ett bra val för sommarkörning.

Vad säger lagen om mönsterdjupet?

Nu när vi har gått igenom vad sommardäck är, låt oss tala om lagen. I Sverige är det minsta mönsterdjupet för sommardäck 1,6 millimeter. Det betyder att om dina däck inte har minst 1,6 millimeter mönster kvar måste du byta ut dem innan du kör ut på vägarna.

Om du ertappas med att köra med olagliga sommardäck på Gotland kan du få böter på upp till 1500 kronor. Du kan också bli ansvarig för skador som uppstår på grund av dina däck. Så det är verkligen inte värt att ta risken!

Vi hoppas att det här blogginlägget har varit till hjälp för att du ska få veta allt du behöver veta om sommardäck i Sverige. Kom ihåg att säkerheten kommer i första hand så se till att dina däck klarar av uppgiften innan du ger dig ut på vägarna i sommar! Du hittar sommardäck på Åströms Sanda!

Sommardäck: Vad du behöver veta om lagen och mönsterdjup

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen