Lagen om överlåtelsebesiktning i Sverige: Måste du göra en överlåtelsebesiktning?

När du köper eller säljer en fastighet i Sverige är det viktigt att förstå processen för överlåtelsebesiktning. Denna process utförs för att säkerställa att fastigheten överförs på rätt sätt och att alla nödvändiga papper är i ordning. I det här blogginlägget kommer vi att redogöra för lagen om överlåtelsebesiktning i Sverige och förklara vad du behöver göra för att genomföra en överlåtelsebesiktning.

I Sverige regleras överföringen av äganderätten till en fastighet av lagen om överföring av fastigheter (lagen om överföring av fastigheter, SFS 1998:204). I denna lag beskrivs den process som måste följas vid överföring av äganderätten till en fastighet. Överlåtelsebesiktningen är en viktig del av denna process.

En överlåtelsebesiktning i Stockholm, Västerås och Eskilstuna måste utföras av en auktoriserad besiktningsman. Syftet med besiktningen är att se till att fastigheten överförs på rätt sätt och att alla nödvändiga papper är i ordning. Inspektören kommer också att kontrollera om det finns några utestående skulder eller belastningar på fastigheten.

Om du köper en fastighet bör du be säljaren att ge dig en kopia avinspektionsrapporten om överföring. Rapporten ger dig viktig information om fastighetens skick och om eventuella utestående skulder eller belastningar.

Om du säljer en fastighet måste du låta en auktoriserad besiktningsman utföra en överlåtelsebesiktning. Överlåtelsebesiktningsrapporten kommer att överlämnas till köparen.

Det är viktigt att notera att även om en överlåtelsebesiktning inte krävs enligt lag är det ändå tillrådligt att genomföra en sådan. En överlåtelsebesiktning kan bidra till att undvika problem senare och ger både köpare och säljare sinnesro.

Vid köp eller försäljning av en fastighet i Sverige är det därför lämpligt att låta en överlåtelsebesiktning eller entrepreprenadbesiktning i Stockholm utföras av en auktoriserad besiktningsman.

Lagen om överlåtelsebesiktning i Sverige: Måste du göra en överlåtelsebesiktning?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen