Grilla – Detta gäller vid eldningsförbud och skärpt eldningsförbud

Något som kännetecknar att det är sommar är doften av grill. Att grilla hemma i trädgården är något som de allra flesta husägarna gör. Vissa gör det varje dag, medans andra gör det mer sällan. Grillen är ett effektivt matlagningsverktyg som passar utmärkt för att göra god sommarmat och grilla mycket mat till hela familjen, släkt och vänner.

Precis som förra sommaren kom det ett eldningsförbud för ett par dagar sedan som gäller sydöstra Sverige. Det finns två typer av eldningsförbud för skog och mark: eldningsförbud och skärpt eldningsförbud. Eldningsförbud innebär oftast att det är förbjudet att elda och grilla i skog och mark, med undantaget vid permanent iordningställda grillplatser. Anledningen till att kommunerna och länsstyrelsen utfärdar dessa förbud är för att förhindra skogsbränder. När du grillar i skog och mark är det du som har ansvaret för att ta reda på vad som gäller i området. All form av eldning och grillning sker under eget ansvar och om du bryter mot eldningsförbudet kan du dömas till böter. Eldningsförbudet innebär inte att du inte får grilla i din egen trädgård. I din egen trädgård är det fritt fram att tända grillen och grilla god mat till vänner och familj. Grillningen hör till sommaren och det skulle inte vara en sommar utan grillad mat. Varje sommar finns en risk att det införs ett skärpt grillförbud, vilket innebär att det är totalförbud att göra upp eld i skog och mark, även iordningställda permanenta grillplatser. Det skärpta förbudet innebär även att det är förbjudet att elda på din egen tomt, förutom i upphöjda grillar. Alla former av friluftskök drivna av gas eller vätska är förbjudna.

När du grillar i trädgården vid eldningsförbud är det alltid viktigt att ha släckutrustning tillgänglig när du grillar. När du har grillat klart är det viktigt att släcka din kolgrill med mycket vatten och även blöta marken under och omkring grillen. Detta förhindrar att en gräsbrand startar i det torra gräset, vilket kan få allvarliga konsekvenser för både dig och dina grannar. När du använder el eller gasolgrill är det mindre risk att det startar en gräsbrand då små glödande kolbitar inte flyger omkring i luften som hos en kolgrill.

Grilla – Detta gäller vid eldningsförbud och skärpt eldningsförbud

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen